Bankaların çeyreklik net karında beklenen düşüş
EBRU USTA/BLOOMBERG HT PARA VE SERMAYE PİYASALARI MÜDÜRÜ
Arçelik’te bu yılın ilk çeyreği için bilanço dönemi 19 Nisan’da, bankacılık departmanı için bilanço dönemi ise 26 Nisan’da Akbank’ta başlayacak. Konsolide edilmeyen şirketler için finansal sonuçların son gönderim tarihi 2 Mayıs olarak açıklandı. , konsolide şirketler ve konsolide olmayan bankalar için 10 Mayıs ve konsolide bankalar için 22 Mayıs.
Aracı kurumların beklenti raporlarına göre araştırma kapsamındaki bankaların toplam karının ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 40-45 oranında azalması bekleniyor. Net kârdaki zayıflamanın ana sebepleri arasında TÜFE’ye endeksli tahvil getirilerinde beklenen düşüş, kredi-mevduat faiz oranının düzenlemelerin etkisiyle bozulması ve faaliyet giderlerindeki artış geliyor. ön. Öte yandan, yönetim kurulu gelirlerinin ilk çeyrekte güçlü büyüme ivmesini sürdürmesi beklenirken, EYT ödemeleri, beyin sarsıntısı bağışları, promosyon ödemeleri ve maaş artışları nedeniyle faaliyet giderleri arttı.
Bankaların elinde bulundurdukları TÜFE’ye endeksli tahvil getirilerinin hesaplanmasında enflasyon tahminini kullanan bankaların tamamı, 2023 yılının ilk çeyreğinde düşen enflasyon nedeniyle 2023 yılına düşük enflasyon iddialarıyla başladı. Enflasyon yüzde 85,5 oldu geçen yıl Ekim ayında yıllık, son verilere göre yüzde 50,5’e geriledi. Bankaların bu tahvillerin değerlemesinde kullandıkları enflasyon oranı, 2022’nin son çeyreğine göre gerileyerek 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 35 ile yüzde 58 arasında değişen oranlarda kaydedildi.
Aracı kurumların bankalarla ilgili tahminleri
Garanti BBVA Yatırım, 2023 yılı ilk çeyrek finansallarının açıklanmaya başlanacağı 19 Nisan öncesi raporunu yayınladı. Kurumun iddialarında, söz konusu çeyrekte araştırma kapsamındaki bankaların 1Ç23’te çeyreklik karında yüzde 44 daralma ve toplamda 43,7 milyar TL net kar beklediği belirtildi. Sonuç olarak araştırma kapsamındaki bankaların özkaynak karlılığının 1Ç23’te %25 olacağı iddia edildi. Döviz kredilerinin yatay seyrettiği çeyrekte, TL krediler tüketici kredilerinin de desteğiyle çeyreklik bazda yüzde 17,4 büyüdü. Kredi-mevduat farkı ise hem artan TL fonlama maliyetleri hem de düşen kredi faizleri sonucunda ortalama 350-400 baz puan daraldı.
Vakıf Yatırım ise beklenti raporunda araştırma kapsamındaki bankaların ilk çeyrek toplam net kârının bir önceki çeyreğe göre yüzde 42 azalacağını, yıllık bazda ise yüzde 51 artacağını açıkladı. 52.2 milyar TL’ye ulaştı. Kurum, bir önceki çeyreğe göre yüzde 50’lik düşüşle Akbank ve İş Bankası’nın net kârını en çok azaltan bankalar olurken, aynı dönemde en az azalışın yüzde 6 ile TSKB’de görüleceğini tahmin etti.
Vakıf Yatırım, bankaların 1Ç23’te net faiz gelirlerinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 41,3 düşüş beklediklerini bildirdi. TÜFE’ye endeksli tahvillerin gelirlerindeki muhasebe prosedüründeki farklılık ve bundan kaynaklanan düşük baz nedeniyle İş Bankası’nın net faiz gelirlerindeki minimum düşüşü yüzde 10 oranında göreceğini de sözlerine ekledi.
Yapı Kredi Yatırım ise beklenti raporunda bu yılın ilk çeyreğinde bankaların net kârında çeyreklik bazda yüzde 44 düşüş, yıllık yüzde 50 artış beklendiğini bildirdi. artışın etkili olduğunu açıkladı. Son çeyrekte bankalarda yaklaşık yüzde 15 oranında gerçekleşen TL kredi büyümesi sayesinde yönetim kurulu gelirlerindeki güçlü seyrin devam etmesi beklenirken, bankaların operasyonel kalitesinin korunduğu varsayılıyor.